پکینگ
از آب بندهای هیدرولیکی برای آب بندی دهانه های بین اجزای مختلف در سیلندر هیدرولیک استفاده می شود. آب بندها قالب گیری یا ماشینکاری شده و با دقت و با استفاده از نرم افزار شبیه سازی پیشرفته طراحی می شوند. محصولات هر دو آب بندی پویا و ایستا را انجام می دهند. این محدوده شامل پیستون ، میله ، بافر و آب بندی برف پاک کن و همچنین حلقه های راهنما و اورینگ است. آب بندهای هیدرولیک و پنوماتیک با توجه به دمای کار ، سرعت سیلندر ، فشار عملکرد سیلندر و کاربردشان قالب گیری می شوند. آنها معمولا حلقه های غیر فلزی و کاملا نرمی هستند که در یک نشیمنگاه یا در مخلوطی از حلقه ها قرار می گیرند و یک واحد آب بندی ایجاد می کنند. این کار برای جدا کردن یا مسدود کردن مایع در برنامه هایی است که شامل حرکت متقابل است.
اصول عملکرد پکینگ
بعد از اینکه پکینگ در حفره مخصوص آببندی قرار داده شد، توسط پیچهای «گلند» (Gland) یا همان شیار آببندی، به صورت محوری فشرده میشود. به هنگام حرکت نسبی شفت و پکینگ و به دلیل پلاستیسیته پکینگ، نیرویی شعاعی ایجاد و سبب تماس پکینک با شفت خواهد شد. در همین زمان، ماده روانکار نیز لایه نازک روغنی در سطح تماس ایجاد میکند که به آن «اثر یاتاقان» (Bearing Effect) میگویند. در فرورفتگیهایی که تماس ایجاد نشده است، شیاری روغنی ایجاد خواهد شد. بنابراین، بخشهای تماسی و غیرتماسی، شکلی مارپیچ را ایجاد میکنند که نقش مهمی در جلوگیری از نشتی سیالات دارند و اساس عملکرد پکنیگ نیز بر اساس همین لایههای نازک و شکلهای مارپیچ بنا شده است.
تفاوت پکینگ با اورینگ و کاسه نمد
اورینگها، سادهترین نوع آببندها هستند که در صنایع امروز به تدریج جایگزین آببندهای پرحجم شدهاند. جنس اورینگها معمولا از الاستومر بوده و برای تهیه آن، مواد اولیه را در قالبهای مخصوصی میریزند تا به شکل یک حلقه کامل درآید.
از اورینگها برای آببندی پیستون در سیلندر و شیرهای هیدرولیکی در نقاط اتصال پمپها استفاده میشود. طراحی آن به شکلی است که در شیارها نصب شده و در هنگام نصب تا حدود ۱۰درصد فشردگی دارند. اورینگها در آببندی محلهایی که دارای گوشه و زاویه هستند، کاربرد ندارند. همچنین همیشه از یک رینگ فیبری برای جلوگیری از خارج شدن اورینگ از محل نصب استفاده میشود.
کاسه نمدها برای بخشهای متحرک و آببندی روی شافتها به کار گرفته میشوند. این قطعات در صنعت کاربردهای بسیاری داشته و در کلیه قسمتهایی که نیاز به جلوگیری از نشت روغن یا مایعات باشد مورد استفاده قرار میگیرند.
از پکینگ بیشتر در جکهای ماشینی، صنعتی و… استفاده میشود.این قطعات درقسمت پیستون جک قرار گرفته و از ورود سیالات به میان محفظههای جلو و عقب پیستون جلوگیری میکنند. پیستونها همچون قرقره دارای شیار هستند و پکینگها را بر روی آن قرار میدهند.
جنس مواد پکینگ
به منظور به حداکثر رساندن طول عمر و عملکرد در کاربردهای خاص ، پکینگ ها از طیف گسترده ای از مواد ساخته می شوند که هرکدام دارای خصوصیات منحصر به فرد خود هستند. بر اساس معیارهایی مانند درجه حرارت کار ، فعل و انفعالات شیمیایی ، فشار و انواع مایعات ، ما موادی را انتخاب می کنیم که بتواند به بهترین نحو از پس هر محیط برآید. متداول ترین مواد تشکیل دهنده آب بندهای هیدرولیکی عبارتند از :
- پلی تترا فلورواتیلن (PTFE)
- پلی اورتان (PU)
- نیتریل (NBR)
- ویتون (FKM)